Motion till riksdagen
2014/15:757
av Krister Örnfjäder (S)

Yrkesförbud för läkare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en automatisk samordning mellan länder vad gäller yrkesförbud för läkare.

Motivering

Det är angeläget att svenska myndigheter kontrollerar referenser och legitimationsstatus när de anställer nya läkare för att på så sätt undvika att patienterna utsätts för felaktiga behandlingar.

Läkare som inte anses som lämpliga av myndigheterna i Danmark att fortsätta att utöva sitt yrke kan trots detta fortsätta att arbeta i Sverige om de skaffar sig en svensk läkarlegitimation. Detta kan fortgå eftersom det inte sker någon automatisk samordning mellan länderna när det gäller yrkesförbud för sjukvårdspersonal.

I Sverige ansvarar myndigheten Inspektion för vård och omsorg (IVO) för tillsynen av läkare och utreder klagomål om felaktig behandling. IVO måste göra en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) för att en undersökning ska startas. IVO bör få i uppdrag att se över möjligheten att införa ett system som innebär att en automatisk samordning sker vad gäller yrkesförbud för läkare med andra länder.

.

Krister Örnfjäder (S)