Motion till riksdagen
2014/15:755
av Kerstin Nilsson (S)

Information från Transportstyrelsen till Skattemyndigheten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över hur Transportstyrelsen kan lämna information till Skattemyndigheten om personer med ett stort antal beviljade körkortshandledartillstånd.

Motivering

Dagens system med att körkortshandledare skall ha handledartillstånd kopplat till varje enskild körkortselev är utmärkt. Ofta handlar detta om föräldrar eller vänner som utför detta uppdrag för att hjälpa eleven till att få kortare tider på körskola och därmed få ned kostnaderna för den enskilde.

Det finns dock ett antal handledare som varje år ansöker om och beviljas ett så stort antal handledartillstånd att det finns starka skäl att anta att det rör sig om en inkomstbringande rörelse. I flera av dessa fall har de dock inte registrerade företag eller deklarerade inkomster för detta. Det rör sig om oetisk konkurrens med etablerade körskolor och troligen även om så kallade svarta inkomster.

Det finns idag ingen koppling mellan uppgift om beviljade tillstånd mellan Transportstyrelsen och Skattemyndigheten. För att komma tillrätta med ovan nämnda problem bör det ske en översyn över hur information kan ske från Transportstyrelsen till Skattemyndigheten.

.

Kerstin Nilsson (S)