Motion till riksdagen
2014/15:749
av Kristina Nilsson och Jasenko Omanovic (S)

Villkoren för småföretagare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över villkoren för småföretagare.

Motivering

Småföretag är viktiga för tillväxt och sysselsättning i Sverige. Närmare en miljon arbetstagare arbetar i småföretag, vilket motsvarar omkring 40 procent av det totala antalet anställda inom det privata näringslivet. Av dem som startar nya företag är var tredje kvinna och var femte har utländsk bakgrund.

 

Sverige behöver fler företag som kan skapa tillväxt och därmed förutsättningar till god välfärd. Det kräver bättre villkor för entreprenörskap. Det måste bli lättare att starta och driva företag, att anställa, expandera och exportera.

 

För att nya idéer ska växa fram måste samarbetet mellan forskning, utbildning och näringsliv, men också med kulturliv, bli bättre. Det kan ske i företagarcentra på universitet och högskolor, vilket även gäller de konstnärliga högskolorna.

 

Det är viktigt att fler förstår vad det innebär att vara seriös företagare så att de känner sig trygga den dag de startar ett företag. Därför bör staten se över möjligheterna att företagande och entreprenörskap bli en naturlig del i utbildningen på alla nivåer.

 

Att starta eget är en utmaning, som måste underlättas. Starta-eget-bidrag borde därför användas som en näringspolitisk insats. Även tillgången till riskkapital måste förbättras och möjligheterna till mikrolån och en eventuell tillväxtfond ses över så att fler vågar starta företag.

 

Som alla andra blir företagare sjuka, arbetslösa och får barn. Företagare har samma behov av inkomsttrygghet som anställda. Därför är det angeläget att se över möjligheten att inrätta en trygghetsgaranti för företagare så att övergången från anställning till företagande underlättas. När man startar eget ska man kunna ta med sig trygghet från den föregående anställningen under en längre period. Det är angeläget att vid en översyn av a-kassan beakta företagarnas situation. A-kassan ska inte hindra en övergång från anställning till företagande.

.

Kristina Nilsson (S)

Jasenko Omanovic (S)