Motion till riksdagen
2014/15:744
av Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson (S)

Kunskaper i teckenspråk hos personalen i för- och grundskolan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kunskaper i teckenspråk hos personalen i för- och grundskolan.

Motivering

I hela landet finns det familjer med föräldrar som är döva eller hörselskadade och som har hörande barn. För dessa föräldrar är en vardaglig kontakt med personalen på barnets skola eller förskola mycket begränsad om inte personalen kan teckenspråk. Kontakten begränsas kanske till föräldramöten eller utvecklingssamtal eftersom det då finns möjlighet att beställa en teckenspråkstolk.

Det är inte tillfredsställande att icke hörande föräldrar inte ska kunna ta aktiv del i sitt barns vardag på skolan eller förskolan. En kontakt med skola eller förskola är nödvändig för varje förälder. Det är oftast mycket som behöver dryftas när man lämnar eller hämtar sitt barn på förskolan eller i skolan.

För att förenkla kontakten med skolan och förskolan för döva och hörselskadade familjer behöver fler i personalen på förskolan och i grundskolan över hela landet kunna teckenspråk. Idag erbjuds teckenspråksutbildningen endast vid Stockholms universitet. Det kan mot denna bakgrund finnas anledning att närmare studera hur möjligheten för förskollärar- och lärarstuderande att läsa teckenspråk som tillval i studierna kan stärkas så att alla i dessa studerandegrupper, oavsett lärosäte, kan ta del av en teckenspråksutbildning på relevant nivå. Detta kan ske i form av distansutbildning, om utbildningen ska hålla akademisk nivå, eller i form av samarbete med icke-akademiska utbildningsanordnare.

.

Jasenko Omanovic (S)

Eva Sonidsson (S)