Motion till riksdagen
2014/15:740
av Åsa Westlund (S)

Tillgång till arbetshjälpmedel


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillgång till relevanta och anpassade arbetshjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.

Motivering

För personer med funktionsnedsättning är tillgången till relevanta och anpassade arbetshjälpmedel en förutsättning för ett jobb. Med arbetshjälpmedel på plats kan man söka, få och behålla ett arbete och det med väl så god arbetsförmåga som andra sökanden. Tyvärr upplever många att det brister när det gäller tillgången till hjälpmedel, något som bland annat framhålls i Funkautredningens betänkande. Utredningen framhåller att man ofta får vänta lång tid på rätt hjälpmedel.

Som en viktig åtgärd för att förbättra situationen föreslår Funkautredningen ett samlat ansvar för arbetshjälpmedel till Arbetsförmedlingen. Det är en klok åtgärd i sig men mot bakgrund av att många organisationer som organiserar personer med olika funktionsnedsättningar ser stora brister i förmedlingens sätt att arbeta, är det nog inte för mycket sagt att de känner en viss oro. Ett samlat ansvar hos Arbetsförmedlingen får inte försämra situationen.

Mot bakgrund av det ohållbara läget för många med funktionsnedsättning som idag väntar på rätt hjälpmedel är det viktigt att något görs för att förbättra situationen.

Vad som ovan anförs om tillgång till relevanta och anpassade arbetshjälpmedel för personer med funktionsnedsättning bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

.

Åsa Westlund (S)