Motion till riksdagen
2014/15:738
av Teres Lindberg (S)

Tvångsbeskattning av exileritreaner


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att lagstifta mot tvångsbeskattning av exileritreaner.

Motivering

Eritrea är en diktatur som till stor del finansieras genom att tvångsbeskatta utlandsboende Eritreaner. I över två decennier har tvångsbeskattningen pågått. Till en början ville många vara med och bidra till att bygga upp Eritrea som blev självständigt i början av 90-talet. Drömmen om ett demokratiskt självständigt Eritrea har förvandlats till en hårdför diktatur som med maffialiknande metoder tvingar exileritreaner att betala två procent av sin inkomst.

FN:s säkerhetsråd tog den 13 juli 2012 ett beslut om att rekommendera medlemsstaterna att förbjuda tvångsbeskattningen av eritreanska medborgare i andra länder. Uppmaningen kommer efter en längre tids utredning av hur Eritrea behandlar och tvingar exileritreaner att betala skatt.

Exileritreaner på besök i hemlandet, som inte betalat skatten, har fängslats eller kvarhållits i Eritrea för att de misstänks tillhöra oppositionen, enligt en rapport från människorättsorganisationen Amnesty. En annan effekt för dem som inte betalar kan vara att de nekas inresevisum till Eritrea.

Att ett födelseland avtvingar exileritreaner som också kan vara svenska medborgare skatt under hot om olika typer av repressalier kan inte stå i överensstämmelse med en global, demokratisk världsordning. Det hela strider mot rättsstatliga principer.

Märk väl att det handlar om inkomster som inte förvärvats i födelselandet. Normalt ska det finnas skatteavtal som reglerar detta, och om det finns en skattetvist så regleras sådana inte genom den typen av åtgärder Eritrea uppges tillämpa.

Eritreas tvångsbeskattning av svenska medborgare och exileritreaner måste upphöra. Regeringen behöver agera för att stoppa förtrycket. Det går att komma till rätta med problematiken, i t ex Storbritannien har lagstiftningsinstrumentet använts för att få den eritreanska staten att upphöra med tvångsbeskattning av eritreaner i utlandet.

.

Teres Lindberg (S)