Motion till riksdagen
2014/15:736
av Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson (S)

Kultur och fritid för barn och ungdomar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av kultur- och fritidsaktiviteter för barn och ungdomar.

Motivering

De växande klyftorna i Sverige påverkar våra barns och ungdomars möjligheter att delta i olika kultur- och fritidsaktiviteter. Att ta del av dem kostar pengar. Ekonomin för många föreningar är ansträngd och det är allt svårare att engagera ledare på ideell basis. Föräldrarna förväntas bidra med deltagaravgifter, säljbeting och arbetsuppgifter för att ett barn ska få möjlighet att vara med i verksamheten.

 

Det innebär att familjer med svag ekonomi har svårt att ge sina barn kultur- och fritidsupplevelser. Förutom att ställas utanför dessa upplevelser, går barn miste om gemenskap med jämnåriga. Det innebär också att denna fattigdom på upplevelser förs vidare till nya generationer i landet. Har man aldrig tagit del av kulturaktiviteter är det svårt att föra det vidare till sina barn.

 

Alla barn måste ha samma möjlighet att drömma och tro på sin förmåga. Mammas och pappas börs ska inte vara lösningen eller hindret i barnens utveckling. Därför är det viktigt att samhället tar ett stort ansvar för att alla barn har tillgång till kultur och fritid. Vi måste skapa många mötesplatser inom kultur- och fritidssektorn för våra barn och ungdomar, där plånboken inte är inträdesbiljetten. Föreningslivet och skolan ska vara en självklar del i detta. Att satsa på kultur och fritid för våra barn och ungdomar är en investering i en bättre framtid.

.

Jasenko Omanovic (S)

Eva Sonidsson (S)