Motion till riksdagen
2014/15:734
av Jasenko Omanovic och Susanne Eberstein (S)

Jämställdheten i arbetslivet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställdheten i arbetslivet.

Motivering

Kvinnors deltagande på arbetsmarknaden i Sverige är ett av världens högsta. Detta förpliktar och förbinder oss att ständigt utveckla kvinnors möjligheter till ett jämställt deltagande i de arbetsmarknadspolitiska programmen. Kvinnor ska ha samma möjlighet till arbete och egen försörjning som män. Därför måste alla hinder röjas ur vägen för kvinnors rätt till arbete och utbildning.

Arbetslösheten är mycket hög i Sverige idag och andelen arbetslösa som har varit arbetslösa i mer än två år har tredubblats på några år. Ungdomsarbetslösheten har permanentats på en mycket hög nivå.

Arbetsmarknadspolitiska program är viktiga instrument för att hjälpa arbetssökande på vägen till ett nytt arbete. Arbetspraktik och arbetsmarknadsutbildning är bara några exempel på möjligheter till att komma tillbaka i arbetslivet.

Idag är det stor skillnad mellan de åtgärder som erbjuds arbetssökande kvinnor respektive män. Kvinnor får fortfarande t.ex. inte ta del av arbetsmarknadsutbildningar i samma utsträckning som män. Det är oacceptabelt att kvinnor inte erbjuds samma möjligheter till omskolning och andra stöd för att hitta ett arbete som män. Medan unga män i något högre grad än unga kvinnor är öppet arbetslösa, har unga kvinnor oftare osäkra anställningsvillkor, svårare att komma tillbaka på arbetsmarknaden efter lågkonjunktur och är överrepresenterade bland de undersysselsatta.

Det är mycket viktigt att jämställdhet integreras i insatser mot ungdomsarbetslöshet så att de kommer såväl kvinnor som män till del. Arbetsförmedlingen måste därför se över både utbud och anvisningar till arbetsmarknadsutbildningar och andra aktiva insatser så att kvinnor och män får lika tillgång till programutbudet. Jämställdhetsperspektivet i Arbetsförmedlingens arbetssätt måste förstärkas. Lika möjligheter oavsett kön är en förutsättning för att vi ska kunna bryta de könsstrukturer som idag finns på den svenska arbetsmarknaden.

.

Jasenko Omanovic (S)

Susanne Eberstein (S)