Motion till riksdagen
2014/15:733
av Kristina Nilsson m.fl. (S)

Åtgärder för bättre vattenmiljö


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för bättre vattenmiljö.

Motivering

Västernorrland har en lång historia av industrier. Miljön i länet är präglat av denna historia och framför allt vattenmiljön efter kusten är påverkad av pappers- och massaindustrin. I en studie från Sveriges lantbruksuniversitet konstateras att kemikaliehalter i Ångermanälven och dess utflöde i havet tillhör de högsta i landet och ligger högt över godkända gränsvärden. Vattnet innehåller ämnen som idag är förbjudna inom EU.

En kartläggning av Sveriges geografiska undersökningar visar att omfattande fiberbankar har bildats under årtionden på havsbotten genom utsläpp av träfibrer och kemikalier från massaindustrin. I bankarna finns dioxiner, kvicksilver och andra miljögifter.

Fiberbankarna avger idag gifter till följd av landhöjningen. Även klimatförändringarna är en bidragande orsak, då nya arter finns i det allt varmare vattnet. Bland annat finns det en havsborstmask, som gräver ner sig i fiberbankarna och på så sätt frigör gifter i sedimentet.

Samtidigt ökar miljöbelastningen i Bottenhavet till följd av andra orsaker. Bland annat handlar det om fiskodlingar som släpper ut stora mängder kväve och fosfor. Det leder till algblomning, som försämrar förutsättningarna för friluftsliv och besöksnäringen i världsarvet Höga kusten. Länsstyrelsens inventering visar att havsörnarna idag är påverkade av miljögifterna i nästan lika hög grad som på 1970-talet. Efter att i det närmaste vara utrotad, växte stammen till sig när gifterna förbjöds, men idag går utvecklingen åt fel håll.

När det gäller fiberbankar håller länsstyrelserna i Norrland på att kartlägga problemen. De ska också komma med förslag till hur de värsta problem kan åtgärdas. När det gäller övergödning är det ett allvarligt problem för Östersjön och Bottenhavet. Detta beror framför allt på utsläpp av kväve och fosfor. Östersjöländerna har redan år 2007 kommit överens om att minska dessa utsläpp, men hittills har inget av länderna nått sin del av målet.

Det är angeläget att den nya regeringen aktivt arbetar för att minska gifterna i Östersjön och i Bottenhavet. Det gäller både dagens utsläpp och skador orsakade av tidigare industripåverkan. En aktiv klimat- och miljöpolitik är en politik för framtidens jobb och därmed för framtidens välfärd.

Investeringar i ny effektiv miljö- och klimatvänlig teknik stärker företagens konkurrenskraft, skapar nya företag och större potential för handel och exportintäkter.

.

Kristina Nilsson (S)

 

Jasenko Omanovic (S)

Ingemar Nilsson (S)

Eva Sonidsson (S)

Susanne Eberstein (S)