Motion till riksdagen
2014/15:732
av Ingemar Nilsson och Eva Sonidsson (S)

Tillgång till telefoni i hela landet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillgång till telefoni i hela landet.

Motivering

Nedmontering av kopparnätet och övergången till mobil telefoni har inneburit många problem för boende i Västernorrlands län. Länsstyrelsens undersökning av täckning visar att i och runt större orter är täckningen bra, men det finns allvarliga brister mellan större orter och landsbygden. Samtal avbryts plötsligt eller det är svårt att bli kopplad till en som bor kanske bara en liten bit utanför en tätort.

Detta är naturligtvis oacceptabelt i ett modernt och tekniskt högt utvecklat land med en gles befolkning. Ytterst handlar det om liv och död. Vi har skogsarbetare, turismföretagare och andra som arbetar långt ifrån bebyggelse och som är i stort behov av pålitliga kontakter med yttervärlden. Vi har många äldre som bor ensamma och klarar sig utan hemtjänst. De måste kunna lita på att trygghetslarmet fungerar när det behövs.

Vi uträttar också allt fler tjänster per telefon. Myndigheterna finns inte kvar ens på större orter, utan många ärenden måste hanteras över telefon idag. För en företagare är en säker telefonförbindelse helt avgörande för att kunna bedriva sin verksamhet.

Hög kapacitet på telefonin tillsammans med utbyggt bredband är en överlevnadsfråga på många mindre orter. Att den fasta telefonin har avvecklats, innan ett säkert nytt system kan ersätta det, är därför oacceptabelt.

Det som gör saken ännu allvarligare är att myndigheten som ansvarar för telefonin i landet, Post- och telestyrelsen, inte har ställt krav på mobiltäckning på landsbygden för telefonoperatörerna. I sin marknadsföring har de utlovat täckning i hela landet, men löftena bygger på teoretiska beräkningar och motsvarar inte verkliga förhållande. En utbyggnad kostar pengar, som bolagen vill tjäna igen och det gör man enklast på större orter. Först efter många hårda påtryckningar i riksdagen ansåg den tidigare it-ministern att operatörernas löften måste bättre stämma överens med verkligheten.

För boende i landets glest bebyggda delar räcker det inte. Ett modernt samhälle är beroende av fungerande telekommunikationer. Därför måste utbyggnaden av telenätet fortsätta i hög takt så att alla har tillgång till fungerande telefoni. Utbyggnaden av mobil telefoni får dock inte ske på bekostnad av att befolkningen förlorar de fördelar som den traditionella fasta telefonin erbjuder.

.

Ingemar Nilsson (S)

Eva Sonidsson (S)