Motion till riksdagen
2014/15:729
av Ann-Christin Ahlberg och Petter Löberg (S)

Kontaktdagar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om se över möjligheten att införa kontaktdagar för föräldrar till yngre barn.

Motivering

Att som förälder vara delaktig i sina barns vardag är väldigt viktigt, oavsett om det är i hemmet, förskolan, skolan eller fritids.

Tidigare har det funnits kontaktdagar för föräldrar. Det var två dagar per år och barn under 12 år. Syftet med dessa dagar var att kunna få vara med barnen i förskolan, i skolan eller fritids. Det möjliggjorde för föräldrar att få en insyn i barnens dagliga verksamhet och lära känna personal och barn.

Många föräldrar har inte möjlighet att ta en dag ledigt för att kunna följa med av ekonomiska skäl eller att arbetsgivaren inte tillåter ledigheten. Förskolan och fritids ska vara ett komplement till hemmet och skolan, därför är det viktigt att föräldrar har möjlighet att vara delaktiga i barnens utveckling och kunskapsinlärning. Därför bör regeringen undersöka möjligheten att införa kontaktdagar för föräldrar till yngre barn.

.

Ann-Christin Ahlberg (S)

Petter Löberg (S)