Motion till riksdagen
2014/15:722
av Eva Sonidsson m.fl. (S)

Innovationer för utveckling av skogsindustrin


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att beakta behovet av skogsindustrins utveckling i det föreslagna innovationsrådets arbete.

Motivering

Skogsindustrin är en av Sveriges viktiga basindustrier och därmed ryggraden i vår välfärd, då vår största exportintäkt netto kommer från skogsindustrin. En stor del av jobben i till exempel Västernorrland har sin grund i skogen. Idag är många jobb i branschen hotade, då behovet av främst tidningspapper minskar drastiskt. Allt fler läser sina nyheter digitalt genom datorer, läsplattor eller telefoner. Även om det tillverkas finpapper, förpackningar och mycket annat av pappersmassa, tvingar det pappersindustrin till en strukturomvandling med många förlorade jobb i landet.

 

För att behålla arbetstillfällen och för att utveckla nya, behövs fler idéer om hur skogsråvaran kan användas inom nya områden. Idag pågår forskning, på bland annat Mittuniversitetet, om vad vi kan använda skogen till i framtiden. Bioenergi, framtidens drivmedel, nya kompositmaterial, kemikalier från skog och skogsbiprodukter, så kallad Grön kemi, är några exempel på framtida möjligheter, men det finns säkert många fler idéer om hur vi kan använda vårt gröna guld. Skogen är också en viktig resurs för att nå våra miljömål.

 

Sverige behöver innovationer och produktutveckling för ökad vidareförädling av skogsråvaran. Idag går en alltför stor del av det vi producerar på export som bulkvaror som till exempel sågade trävaror till Danmark. Detta importerar vi sedan i form av dansk inredning. I stället borde trälandet Sveriges sikte vara inställt på design och tillverkning av möbler, inredning och andra träprodukter, som vi kan exportera.

En av de enskilt viktigaste åtgärderna för att öka användningen av svenskt trä, skapa fler arbetstillfällen inom skogsindustrin och samtidigt vinna klimatfördelar är att öka byggandet i trä. Bostadsbristen är skriande i stora delar av landet. Idag byggs drygt 20 000 bostäder i Sverige per år, men det behöver byggas mer än det dubbla under minst tio års tid för att komma till rätta med bostadsbristen.

 

Vi har i Sverige en stark tradition av att bygga småhus i trä. Modern teknik möjliggör att även bygga större flerfamiljshus i trä. På så sätt kan vi uppnå fler fördelar. Det främsta är miljöskäl. Trä är en förnybar råvara som lagrar koldioxid och med moderna byggmetoder kan klimatpåverkan minimeras. En ytterligare fördel är kostnaden, vilket förutsätter en ökad industriell del av byggandet. Så kan vi uppnå kortare byggtid, färre byggfel och sannolikt lägre byggkostnader. Sverige har stora möjligheter att bli världsledande när det gäller att bygga större hus och anläggningar i trä. Många svenska företag är redan framgångsrika, men det behövs att fler och framförallt större byggföretag engagerar sig i detta. Så kan man bidra till att utveckla metoder och öka konkurrensen. Utöver fler arbetstillfällen skulle vi få ett välbehövligt tillskott av moderna och klimatsmarta bostäder.

 

För att ta vara på de möjligheter som skogen ger är det viktigt att samla politiker, näringslivet, arbetsmarknadens parter och högskolan. Därför välkomnar vi att regeringen avser att inrätta ett nationellt innovationsråd som ska stödja regeringens arbete med innovationsfrågor. På regional nivå ska innovationsrådets arbete samordnas med arbetet inom befintliga regionala strukturer. Arbetet ska bidra till att utveckla samverkan mellan innovations-, närings- och arbetsmarknadspolitiken.

 

Mot bakgrund av skogsnäringens betydelse för Sverige är det angeläget att behovet av skogsindustrins utveckling beaktas i det föreslagna innovationsrådets arbete. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

.

Eva Sonidsson (S)

 

Jasenko Omanovic (S)

Kristina Nilsson (S)

Susanne Eberstein (S)