Motion till riksdagen
2014/15:720
av Eva Sonidsson och Jasenko Omanovic (S)

Kollektivtrafik


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kollektivtrafik.

Motivering

Väl fungerande kollektivtrafik är en grundförutsättning för att klara både arbetspendling och resor på fritiden. Kollektivtrafiken har också en mycket viktig roll för att minska både transportsektorns klimatpåverkan och minska trängsel, luftföreningar och buller i storstadsregionerna. Bra kollektivtrafik underlättar för människor att kunna bo på platser som de finner attraktiva, och ha sitt arbete på annan plats. I glest befolkade områden i vårt land är det därför viktigt att det offentliga stödjer kollektivtrafiken ekonomiskt, eftersom det i dessa områden är en överlevnadsfråga för hela bygden.

Idag är det en klar majoritet kvinnor som nyttjar kollektivtrafiken. Investeringar i kollektivtrafik gynnar därför kvinnors resande, samtidigt är det viktigt att betydligt fler män väljer att resa med kollektivtrafiken.

För att kraftigt öka andelen kollektivtrafikresenärer måste hela kollektivtrafiken få både ökad kapacitet och bättre kvalitet. Kollektivtrafikens attraktionskraft kan ökas även med relativt enkla och snabba åtgärder. Det ska vara tryggt och bekvämt att resa kollektivt.

Svensk Kollektivtrafik, som är partnersamverkan för beställare och utövare av kollektivtrafik, har satt upp ett nationellt mål om att fördubbla det kollektiva åkandet till år 2020. På många håll kommer det att vara svårt att uppnå detta mål, framför allt beroende på den ansträngda ekonomin i kommunerna. Därför är det angeläget att staten tar ett större ansvar för att målet om fördubblat kollektivt åkande till år 2020 blir möjligt.

.

Eva Sonidsson (S)

Jasenko Omanovic (S)