Motion till riksdagen
2014/15:708
av Erik Andersson och Maria Stockhaus (M)

Ändring av plan- och bygglagen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förändra plan- och bygglagen (2010:900).

 

Motivering

Äldre detaljplaner kan innehålla benämningen kvartersmark för allmänt ändamål (A). Sådan mark får endast användas för verksamhet som har ett offentligt organ som huvudman (stat, landsting, kommun). I kommuner runt om i landet finns det ett antal äldre detaljplaner som fortfarande gäller. Samhället utvecklas och många verksamheter, som tidigare drevs i det allmännas regi, drivs numera av privata aktörer såsom friskolor. Att ändra en detaljplan och ta bort benämningen kvartersmark för allmänt ändamål (A) förutsätter vanligen ett normalt planförfarande. Det är en tidsödande och lång process som ianspråktar kommunala resurser som istället skulle kunna användas på ett bättre sätt.

 

Med nuvarande reglering går det inte att få bygglov för exempelvis en skola, eller bedriva skolverksamhet, som drivs av fristående aktör men offentligt finansierad på en detaljplanelagd fastighet för allmänt ändamål. Vi anser därför att regeringen ska förändra plan- och bygglagen (2010:900) så att verksamhet som är offentligt finansierad inom exempelvis utbildning och sjukvård ska ges rätt att erhålla bygglov samt bedriva verksamhet på mark med benämningen kvartersmark för allmänt ändamål (A). I samband med en sådan förändring måste även plan- och bygglagen (2010:900) förändras i den mening att kommunens nuvarande skyldighet att lösa marken ska upphöra när lov ges för en fristående aktör.

.

Erik Andersson (M)

Maria Stockhaus (M)