Motion till riksdagen
2014/15:677
av Said Abdu (FP)

Utred en finansiering för att renovera Trollhättans slussar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda en finansiering för att renovera Trollhättans slussar.

Motivering

Idag sker frakttrafik på Göta Älv från företagen utmed älven. Detta är en effektiv transportmetod då lasten kan gå nedåt kontinenten utan att omlastas, vilket sparar både tid och kraft. Slussarna i Trollhättan är utslitna och behöver en renovering för att kunna fungera framgent. Utan dessa slussar är älvtrafiken i Västsverige historia.

 

Utöver lasttrafiken sker också ett antal rekreationsresor med fritidsbåtar varje år, många är utländska turister som handlar i gästhamnar utmed älven och bidrar därmed till turistintäkter. Även denna turism skulle få se ett slut utan nya slussar. Därför måste finansiering av nya slussar föras in i den nationella infrastrukturplanen.

 

Älvtrafiken är en riksangelägenhet och det hänger på en enda åtgärd. Transporterna som idag sker på älven kommer förmodligen läggas om till lastbilar om älvtrafiken upphör, då järnvägsnätet redan idag är ansträngt. Detta gynnar inte någon. Dessutom skapar älvtrafiken arbetstillfällen. Därför är det viktigt att vi utreder hur vi skall finansiera nya slussar i Trollhättan för framtidens älvtrafik.

.

Said Abdu (FP)