Motion till riksdagen
2014/15:662
av Jan Ericson (M)

Förenklad lagstiftning kring livsmedelshantering


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det behövs en översyn av lagstiftningen kring livsmedelshantering för att förenkla regelverket och ta bort onödiga hinder och förbud.

Motivering

Livsmedelslagens regler om livsmedelshantering skapar problem i det praktiska livet för föreningsliv, småföretagare och många andra. Ibland beror det på regelverket i sig, ibland beror det på olika tolkning av regelverket beroende på vilken kommun och vilka inspektörer som sköter tillsynen.

 

Onödigt detaljerade regler och onödiga förbud motverkar såväl småföretagande som ett aktivt föreningsliv. Onödiga förbud och begränsningar upplevs även som överbeskyddande av medborgarna. Sverige går också ibland längre än de EU-direktiv som styr den svenska lagstiftningen på en del av dessa områden.

 

Jag föreslår därför en översyn av lagstiftningen som rör livsmedelshantering för att förenkla regelverket och se över förbud och onödiga hinder för att på så sätt gynna ett fritt småföretagande och ett aktivt föreningsliv.

.

Jan Ericson (M)