Motion till riksdagen
2014/15:659
av Said Abdu (FP)

Utred kärnkraftsanläggningarnas risker förutsättningslöst


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning som förutsättningslöst utreder hur säker vår kärnkraftspark är.

Motivering

Energiproduktionen är en nödvändighet för både hushåll och industriell verksamhet. Tillgången på billig, säker och miljövänlig energi är därmed vitalt för Sverige som nation. Då vi i praktiken saknar möjligheter att täcka upp vårt energibehov idag utan antingen kärn- eller kolkraft, den senare importerad, behöver riskerna med kärnkraften utredas förutsättningslöst. Detta kan förslagsvis ske genom en samverkan mellan Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) och Strålskyddsinstitutet. Detta för att i reella termer fastställa riskerna för ett haveri och därmed kunna göra en bedömning.

 

Detta är viktigt för att undvika att vi som nation blir beroende av utlandsproducerad kolkraft. Inte ens en fördubbling av antalet vindkraftverk som redan finns, skulle kunna täcka upp behovet för en nedstängd anläggning om tre reaktorer. Därmed skulle vi kunna sätta oss i en beroendeställning där vi blir beroende av utländsk kolkraft, vilket vi vet är skadligt för både miljö och hälsa. Om inte risken för att händelseförloppet nu senast i Japan eller det som hände i dåvarande Sovjetunionen 1986 är sannolik och heller inga andra risker föreligger, vilket konstruktionen av våra reaktorer tyder på, är det därmed en överflödig åtgärd att stänga ned våra reaktorer och försätta oss i en beroendeställning. Därför behöver vi en riskutredning som förutsättningslöst utreder risker vid våra befintliga kärnkraftsanläggningar.

.

Said Abdu (FP)