Motion till riksdagen
2014/15:649
av Patrick Reslow och Olof Lavesson (M)

Metro 2.0


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en metroförbindelse mellan Malmö och Köpenhamn.

Motivering

För den framtida utvecklingen i Öresundsregionens är det nödvändigt att intensifiera den gemensamma arbets- och bostadsmarknaden, då en sådan integration är en förutsättning för ökad ekonomisk tillväxt. Redan idag är det förvisso många människor som lever på den svenska sidan av sundet, men arbetar på den danska, men mycket återstår att göra innan regionens fulla kapacitet kan nås. Det finns nu till exempel tecken på att danskarna i högre utsträckning än tidigare är beredda att söka jobb och arbeta i Sverige, vilket skulle innebära ett mentalitetsskifte och en blomstring för integrationssträvandena i Öresundsregionen. En förutsättning för att detta skall kunna bli verklighet är då att det finns transportsystem som snabbt kan ge människor möjlighet att pendla till attraktiva arbetstillfällen på båda sidor sundet.

 

Det pågående arbetet med Fehmarn Bältförbindelsen kommer att ställa ytterligare krav på Sverige att bejaka Öresundsregionens ekonomiska tillväxtpotential och förbättra kommunikationsvägarna till kontinenten. I det dansk-tyska samarbetet finns det en önskan om att knyta samman Köpenhamn och Hamburg. I planerna finns ett starkt samarbete mellan universiteten, där forskningen skall stå i centrum, och förhoppningen är också att på sikt integrera arbetsmarknaderna. I detta perspektiv är det viktigt att även Öresundsregionen är med på banan.

 

Malmö är, tillsammans med kranskommunerna, en av Sveriges främsta storstadsregioner och ett naturligt dynamiskt centrum i Skåne. Skånes ekonomiska tillväxt är mer eller mindre beroende av den utveckling som sker i just Malmö med omnejd. I detta sammanhang vill vi gärna lyfta fram det intensifierade samarbete som pågår mellan Malmö och Lund vad gäller ESS och Max IV. I takt med att verksamheten här utvecklas krävs nya och snabbare förbindelser mellan Köpenhamn och Malmö.

 

Det står idag, fjorton år efter Öresundsbrons öppnande, klart att pendlingsintensiteten över sundet vida överträffat förväntningarna. Samtidigt pekar alla prognoser på att kapacitetstaket riskerar att nås inom snar framtid. Nyligen har detta aktualiserats i samband med diskussionerna om gods- och persontrafikens dragning på den danska sidan. Detta riskerar att vara hämmande för den ekonomiska tillväxten, inte bara i Malmö och Skåne, utan även i hela riket. En livskraftig Malmöregion är viktig för hela Sverige. Av denna anledning måste nya förbindelser mellan Malmö och Köpenhamn skapas, så att integrationen inte stannar av.

 

I januari 2012 inledde Malmö stad och Köpenhamns kommun arbetet med en förundersökning om en utbyggnad av Köpenhamns Metro med en extra förbindelse under Öresund. Med en resa på ca 15 minuter mellan stadskärnorna kan ytterligare kapacitet skapas över sundet och därmed stärka integrationen och tillväxten i området. Arbetet stöds av den Europeiska regionalfonden Interreg Öresund med totalt 1 miljon euro för perioden fram till oktober 2013.

 

Frågor man kommer att belysa är bland andra vilken effekt en Øresundsmetro har på regionens samhällsplanering, vilken typ av tåg som ska gå i tunneln, samt val av byggteknik och stationsplacering. En viktig del är också hur en metro kan komplettera Öresundsbron och hur Copenhagen Airport påverkas av en Öresundsbroavlastande metro.

 

Det är vår fasta övertygelse att en metroförbindelse skulle länka samman Malmö och Köpenhamn till en stadsregion och en gemensam arbetsmarknad. Den skulle även underlätta rörligheten mellan universiteten i Köpenhamn, Malmö och Hamburg. På sikt skulle det kunna bildas en region med en fullt ut gemensam arbets- och bostadsmarknad och en stark ekonomisk tillväxt.

 

Det är därför viktigt att regeringen ser den potential som finns i en metroförbindelse mellan Malmö och Köpenhamn vid planering av kommande infrastruktur i Öresundsregionen.

.

Patrick Reslow (M)

Olof Lavesson (M)