Motion till riksdagen
2014/15:627
av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Förarutbildning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Transportstyrelsen i uppdrag att se över den svenska förarutbildningen.

Motivering

Den svenska förarutbildningen har under överskådlig tid i stort sätt inte förändrats mycket. Det som har tillkommit är en introduktionsutbildning och en riskutbildning.

Den tekniska utvecklingen på fordonssidan går ständigt snabbare, men utbildningen av de som ska nyttja de nya teknikerna hänger inte med.

Det är fortfarande ett större fokus på att klara av en manuell växellåda än att ta del av och lära sig nyttja de säkerhetsförbättringar som utvecklas. Den nya generationens gröna fordon nyttjar helt andra tekniker än de bilar som nu är på gång att fasas ut ur vårt transportsystem.

Skolans läroplan är under ständig omprövning och innehållet diskuteras flitigt. Förarutbildningarna är djupt traditionella och sällan ifrågasätts om rätt saker lärs ut.

Den senaste tiden har diskussioner kring kostnad för körkort och vem som ska stå för notan varit tema för ett antal utspel. Nu är det dags att även lyfta upp vad som lärs ut, och om inte även förarprovets läroplan bör ses över för att hänga med i utvecklingen på våra vägar och i våra fordon.

.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)