Motion till riksdagen
2014/15:625
av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Social hållbarhet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att vid miljöprövningen av placeringen av vindkraftverk ta hänsyn till den sociala hållbarheten.

Motivering

Social hållbarhet – ett krav som måste uppfyllas vid prövning av elproduktion.

I dag är klimathotet inte bara ett potentiellt hot, utan mycket närvarande. Torka, översvämningar och stormar i områden och i en utsträckning som vi inte tidigare sett gör sig påmint varje dag. För att möta och mildra klimathotet krävs stora insatser. Det är viktigt med en tydlig politik för att möta utmaningarna. För att få till en effektiv omställning från smutsig elproduktion till en klimatsmart elproduktion är det också viktig med en politik som invånarna accepterar. Politiska beslut som gör att invånarna känner sig överkörda och marginaliserade gynnar inte klimatomställningen.

Vindkraftsetableringar är den av vår förnybara elproduktion som oftast möter motstånd och blir ifrågasatt. Olika intressegrupper lyfter vindkraftens negativa konsekvenser, inte alltid utifrån en vetenskaplig bas. Men motståndet finns. Det är mänskligt för individer att ifrågasätta placeringen av vindkraft i sin närmiljö då vindkraftsetableringen har en påverkan på den lokala miljön och boendeförhållanden och detta får inte på något sätt förringas. Närboende till vindkraft kan störas av buller, lågfrekventa infraljud och exempelvis sjunkande fastighetsvärden. Detta är inte acceptabelt.

För att möta och överbrygga vindkraftsskeptisism behövs inte lagstiftning som kör över, utan en politik som tydligt visar att även människans närmiljö tas hänsyn till. Den sociala hållbarheten måste därför väga tungt när placering av vindkraftverk avgörs. Detta innebär kortfattat att de sociala aspekterna för individen behöver belysas mer med stöd av forskning på området. Idag är avsaknaden av denna typ av forskning fortfarande stor och vi behöver därmed bli bättre på att lyfta fram de sociala aspekterna och föra in detta som ett kriterium vid avgörande av vindkraftsetablering.

Individer och kommuner måste ges möjlighet att själva bestämma vad marken i deras närmiljö ska användas till och få ett ökat inflytande över processen med vindkraftsetableringen. Mer forskning behövs om social hållbarhet där även socioekonomiska konsekvenser undersöks.

För att säkerställa en hållbar utveckling i Sverige bör regeringen se över den sociala hållbarheten när placeringen av vindkraft avgörs.

.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)