Motion till riksdagen
2014/15:622
av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Strandstädning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbeta för en långsiktig organisering och finansiering av strandstädningen vid våra kuster.

Motivering

Varje år flyter tusentals kubikmeter plast, fiskredskap, oljedunkar och lådor iland längs våra kuster. Detta är självklart en fara för de djur och organismer som lever i och vid vatten, men också ett hot mot den växande besöksverksamhet som finns och de arbetstillfällen som växer fram här.

I dag är det kommunerna och olika frivilligorganisationer som tar ansvar för att städa våra stränder, men detta ger ingen långsiktighet. Det uppfattas också som orättvist då det mesta av skräpet inte kommer från den egna kommunen, inte ens från Sverige, utan från internationellt vatten.

Kosterhavets nationalpark i Bohuslän är exempel på ett område där havsströmmarna bär med sig skräp från helt andra delar av Europa. Det är tack vara insatser från frivilliga och kommunerna som gör att besökarna inte möts av yoghurtburkar från Medelhavet och fisklådor från Skottland utan av en vacker Bohuslänsk natur. 

Avfallsmängderna är för omfattande för att en enskild kommun ensam ska ta ansvar för finansiering och insamling av avfallet. En kommuns huvudåtagande är skola, vård och omsorg, då är det lätt att insamling av marint skräp nedprioriteras.

Detta är en fara för både den maritima miljön och för miljön runt våra kuster.

Regeringen bör därför utreda om det finns möjlighet för ett EU-samarbete för att minska andelen marint skräp från källan och ta fram en långsiktig strategi för insamling och finansiering av hanteringen av marint skräp.

.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)