Alliansregeringens historiska energiuppgörelse har gett Sveriges elproducenter tydliga förutsättningar och konsumenter en säker elproduktion till konkurrenskraftiga priser.
Alliansens energipolitik har stått på tre ben: Vattenkraft, kärnkraft och nya förnybara energikällor. Det är en solid grund som säkrar både dagens och framtidens elproduktion.
Energiöverenskommelsen understryker vikten av vattenkraft, öppnar upp för att byta ut de 10 befintliga kärnkraftsreaktorerna med nya, moderna och i grundkonstruktionen även säkrare än de vi har i dag och gett förutsättningar för att ny förnybar elproduktion har vuxit fram i en utsträckning som vi inte tidigare sett.
Resultatet av regeringens energipolitik är i tillägg till att vi har ett robust och effektivt elsystem att Sverige som det enda landet i EU redan i dag inte bara når upp till, utan överträffar EU:s 2020 mål om minst 49 % förnybar el i systemet.
Vi har också genom en väl genomtänkt energipolitik säkrat el till konkurrenskraftiga priser för vår så viktiga svenska industri. För ett exportberoende land som Sverige är alla höjningar av produktionskostnaderna ett reellt hot mot företagen och jobbens fortsatta existens.
Regeringen hotar nu våra svenska företag med en skattechock på 35 miljarder kronor. Frågan är hur den svenska konkurrenskraften kommer att utvecklas, och vad som sker med våra arbetstillfällen när kostnaden för att finnas kvar i Sverige blir för hög.
En del av skattehöjningarna beror på en höjd effektskatt på kärnkraften i tillägg till politiskt motiverade höjda krav på kärnkraftssäkerheten. Till en början kommer detta troligtvis driva upp elpriset, på lite längre sikt kan det leda till en förhastad stängning av säkra och fungerande kärnkraftsreaktorer på grund av dålig lönsamhet.
Höjda elpriser och försämrad svensk konkurrenskraft för vår industri kommer bli resultatet. Minskad investeringsvilja och svenska jobb som försvinner utomlands kan mycket väl bli resultatet av en felriktad svensk energipolitik.
Dåvarande gruppledare för Socialdemokraterna och nuvarande näringsminister Michael Damberg, har vid upprepade tillfällen i riksdagens kammare sagt att Socialdemokraterna aldrig kommer medverka till att skada den svenska industrins konkurrenskraft genom en förhastad stängning av kärnkraften.
Innan regeringens nya energipolitik resulterar i just en förhastad stängning av kärnkraften, bör därför regeringen ta fram en konsekvensbeskrivning av hur detta kommer påverka den svenska industrins konkurrenskraft och med det även våra svenska jobb.
.
Cecilie Tenfjord-Toftby (M) |
|