Motion till riksdagen
2014/15:611
av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Slopat detaljhandelsmonopol för alkoholhaltiga drycker


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att slopa detaljhandelsmonopolet för alkoholhaltiga drycker.

Motivering

Efter att Sverige blev medlem av EU har Systembolaget blivit mer kundorienterat och erbjuder idag ett bredare sortiment och bättre öppettider än tidigare. Det är bra, men det räcker inte för att motivera Systembolagets detaljhandelsmonopol för alkoholhaltiga drycker.

 

Folkhälsoskäl anges som motiv för att monopolet ska finnas kvar. Men för den som verkligen vill få tag på alkohol finns det alltid andra vägar. Olaglig tillverkning och smuggling kan vara negativa följdeffekter av monopolet.

 

Monopolet löser således inte det problem det är tänkt att lösa. Däremot begränsas såväl tillgången som utbudet för den vanliga konsumenten, som inte är så benägen eller intresserad av att göra sina inköp på olagligt vis.

 

Det som i de flesta andra länder är naturligt – att i livsmedelsbutiken kunna få goda råd och göra kombinerade inköp av mat och dryck – är omöjligt i Sverige. Såväl leverantörer som konsumenter är dessutom hänvisade till det utbud som Systembolagets inköpare valt ut. Även om det numera finns vissa möjligheter att göra egna specialbeställningar för leverans via Systembolaget är detta för de flesta konsumenter en alldeles för omständlig väg.

 

Alkohol är förvisso inte att likställa med vilken vara som helst. Försäljningen bör omgärdas av tydliga regler, exempelvis en åldersgräns, och vara tillståndspliktig. Att sälja alkoholhaltiga drycker på restaurang är tillåtet, under förutsättning att erforderliga tillstånd finns. En liknande ordning borde vara fullt rimlig att genomföra avseende detaljhandelsförsäljningen. Regeringen bör därför överväga att avskaffa detaljhandelsmonopolet för alkoholhaltiga drycker.

.

Jonas Jacobsson Gjörtler (M)