Motion till riksdagen
2014/15:604
av Lars Tysklind (FP)

Nya effektiva tillståndsprocesser för vattenverksamhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att tillståndsprocesser för vattenverksamhet är flexibla så att de kan anpassas till småskalig verksamhet.

Motivering

Det är ett problem att många vattenverksamheter, som t.ex. vattenkraftverk, dammar och bortledning av vatten, har tillstånd som beslutats med stöd av äldre och omodern lagstiftning, som inte uppfyller dagens krav. Det var också just därför regeringen i april 2012 beslöt att miljöbalkens regler inom detta område skulle ses över.

 

Hösten 2013 kom delbetänkandet ”Ny tid ny prövning förslag till ändrade vattenrättsliga regler, SOU 2013:69” som bland annat föreslår att all vattenkraft ska prövas enligt miljöbalken. I juni i år överlämnades slutbetänkandet till regeringen, ”I vått och torrt förslag till ändrade vattenrättsliga regler, SOU 2014:35”.

 

Det är angeläget att nu skapa effektiva och relevanta tillståndsprocesser med fokus på miljönytta. En förutsättning är då att tillståndsprocessen kan anpassas så att t.ex. den småskaliga vattenkraften inte får helt orimliga kostnader för nyprövning. Risken är annars uppenbar att verksamheter tvingas lägga ner trots att det i grunden finns goda förutsättningar att vidta effektiva miljöåtgärder. Med andra ord måste fokus ligga på att lägga de begränsade ekonomiska resurser, som oftast gäller den småskaliga vattenkraften, på konkreta miljöåtgärder och inte på orimliga kostnader för själva nyprövningen.

 

En grundförutsättning är då en bra och omfattande dialog mellan myndighet och berörd verksamhet och en möjlighet till en flexibel process.

.

Lars Tysklind (FP)