Turism är en näring som ständigt växer. Under 2013 var t.ex. turismens exportvärde, mätt som utländska besökares konsumtion i Sverige, 105,7 miljarder kronor, en ökning med 2,3 procent jämfört med föregående år. Som en jämförelse är denna siffra högre än till exempel summan av livsmedelsexporten (53,4 mdkr) och järn- och stålexporten (46,9 mdkr). I antalet sysselsatta handlar det om nästan 173 000 personer (plus 32,0 % från 2000).
Prognosen är att turism och resande i världen att öka med cirka 3 procent per år fram till 2030. Sverige bör ha goda möjligheter att ta del av denna ökning om vi gör rätt saker.
Förutsättningar för nya arbetstillfällen har skapats genom att momsen på restaurang- och cateringtjänster sänktes från 25 till 12 procent 2012. Det ger både minskade kostnader för företagen och en harmonisering av momsreglerna för restaurang- och hotelltjänster.
Genom ett uppdrag till Tillväxtverket satsade förra regeringen totalt 60 miljoner kronor under 2012–2015 på utveckling av hållbara turistdestinationer och insatser för att stärka turist- och upplevelseföretag. Tillväxtverket har valt ut fem destinationer som har potential att utvecklas till hållbara destinationer. Dessa är Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård, Vimmerby och Åre.
År 2010 startades även Trip.se – Turistnäringens Utvecklingscenter, där en rad privata och offentliga aktörer samverkar. Detta är välkomna satsningar som kan vidareutvecklas i riktning mot en långsiktig politisk strategi för turismen.
Vårt grannland Norge har arbetat fram en turiststrategi, där sådant som kompetensutveckling, it-mognad, forskning och utveckling lyfts fram som viktiga framgångsfaktorer för turistsektorn – arbetet där startade redan 2004.
Näringslivet har arbetat fram en nationell strategi för svensk besöksnäring. Utrymme finns nu för framtida prioriteringar och satsningar för en fortsatt utveckling av turistnäringen, och därför bör regeringen gå vidare och arbeta mot en sammanhållen strategi för turismen.
.
Lars Tysklind (FP) |
|