Motion till riksdagen
2014/15:602
av Lars Tysklind (FP)

Folkbokföring vid dubbelt boende


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att vara folkbokförd på mer än en ort under samma kalenderår.

Motivering

Många människor har idag dubbelt boende. Under veckodagarna bor och arbetar människor på en ort medan helgerna spenderas på en annan. Det är även många som tillbringar sommaren på en annan ort än den man normalt vistas i.

 

Idag medger dock Skatteverket endast folkbokföring på en ort under samma år. Detta innebär att personer som har dubbelt boende kan utnyttja kommunal service i en av kommunerna, utan att betala skatt i den. Den stelbenta bokföringen drabbar framför allt många mindre kommuner som har en stor del av sommarboenden.

 

Ett sätt att lösa problemet vore att tillåta svenskar att folkbokföra sig på mer än en ort under samma år så att kommunalskatten delas upp mellan kommunerna i proportion till hur länge man bor i respektive kommun under året.

 

Förslaget har flera betydande fördelar. För det första är det en normmässig frihetsreform i meningen att staten uppmuntrar medborgarna att inte känna sig bundna till en bostadsort. För det andra ger det kommuner vars folkmängd kraftigt varierar under året möjlighet till större skatteintäkter som bättre motsvarar det faktiska befolkningsunderlaget. För det tredje kan det leda till fler arbetstillfällen i glesbygd och till ett ökat utbud av lediga lägenheter i storstadsområdena. Dessutom är det bra att människor väljer att röra på sig då det ökar företagens möjligheter till kompetensförsörjning.

.

Lars Tysklind (FP)