Motion till riksdagen
2014/15:600
av Lars Tysklind och Said Abdu (FP)

Mervärdesskattesatser inom kultur- och besöksnäringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av mervärdesskattesatserna inom kultur- och besöksnäringen.

Motivering

Speciellt inom kultur- och besöksnäringen förekommer många nivåer på momssatsen.

Sänkningen av moms på restaurang- och cateringtjänster från 25 % till 12 % som genomförts från den 1 januari 2012 bör följas upp med en ytterligare översyn. Inom besöksnäringen förekommer flera andra exempel på olika momssatser som försvårar för entreprenörer och kunder av turistaktiviteter. Exempel: persontransport 6 %, guidning 25 %, boende 12 % och en kulturaktivitet 6 % eller 25 %.

 

Det närmast klassiska exemplet är den så kallade ”dansbandsmomsen”, som innebär att ett uppträdande av ett så kallat dansband beskattas hårdare än ett uppträdande av en annan artist, helt beroende på om det finns uppsåt till dans. Förekommer dans är momsen 25 % medan den för ett artistuppträdande utan dans är 6 %. Det innebär med andra ord att en person som uppskattar dansbandsmusiken och ändå inte har det minsta avsikt att dansa måste betala mer än om denne person uppskattat en annan typ av musik.

 

Det finns klara fördelar med enhetlig moms och därför bör mervärdesskattesatserna ses över. Utgångspunkten bör vara att enhetlighet mellan olika typer musikarrangemang och att likartade företeelser inom besöksnäring likställs.

 

Åtgärden kan förväntas ge en betydande förenkling för berörda företag och i förlängningen bidra till att skapa nya jobb.

.

Lars Tysklind (FP)

Said Abdu (FP)