Sverige och Bohuslän behöver bättre kommunikationer och det kräver satsningar på infrastruktur. Nästa sommar, 2015, kommer väg E6 att vara fullt utbyggd som motorväg genom hela Bohuslän. Då beräknas nämligen den sista etappen på sju kilometer i Tanums kommun vara klar.
Det är då slutet på en mer än halvsekel lång historia sedan den första delen från Göteborg till Kungälv invigdes 1958. Sedan har utbyggnaden fortsatt, etapp för etapp, allt efter hur anslagen tilldelats. Positivt i sammanhanget är dock att utbyggnaden tagit fart under de senaste åren då Alliansregeringen tillfört medel kontinuerligt.
Detta är naturligtvis en viktig milstolpe, då väg E6 är den stora pulsådern genom Bohuslän, men om alla delar av Bohuslän ska kunna utvecklas måste vi gå vidare och satsa ytterligare på både väg och järnväg. Det handlar både om att kunna utveckla det lokala näringslivet, inte minst besöksnäringen, och ge goda möjligheter till arbetspendling. Bra kommunikationer är en grundläggande förutsättning för en levande landsbygd.
Sedan 2006 när Folkpartiet och Alliansen tog över regeringsmakten har anslaget till drift och underhåll av järnvägsnätet mer än fördubblats och det är en bra grund för ett väl fungerande järnvägssystem.
Bohusbanan har blivit allt viktigare för kollektivtrafiken och en ytterligare upprustning av Bohusbanan skulle ge än bättre förutsättningar för ökad turtäthet mellan Göteborg och Strömstad. Tågtrafiken på Bohusbanan är både en tillgänglighetsfråga och en miljöfråga.
När det gäller väg så måste fokus ligga på att prioritera förbättrade tvärförbindelser i Bohuslän. Bara för att nämna några exempel så gäller det vägarna från E6 till Lysekil och Sotenäs. Som ett exempel inåt landet från E6 kan nämnas väg 928 från Munkedal till Hedekas.
Folkpartiet säger också nej till kilometerskatt, eller s.k. vägslitageavgift, då det är en straffskatt för landsbygden.
.
Lars Tysklind (FP) |
Said Abdu (FP) |