Motion till riksdagen
2014/15:598
av Lars Tysklind och Said Abdu (FP)

Ett regelverk anpassat för småskaligt kustnära yrkesfiske


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om regelverket för småskaligt kustnära yrkesfiske.

Motivering

Det kustnära småskaliga yrkesfisket har stor betydelse för många orter längs Sveriges kuster. Det handlar naturligtvis om att förse konsumenter och industri med produkter av hög kvalité.  Men utöver detta har fisket på dessa orter en avgörande betydelse för sysselsättning i kringverksamhet kopplat till fisket och för utvecklingen av besöksnäringen. Lokal mat har t.ex. en allt större betydelse som själva besöksanledningen.

 

Regelverket för yrkesfisket är till stor del styrt av EU:s gemensamma fiskeripolitik men det innebär inte att vi inte nationellt kan göra mycket för att anpassa regelverket så att det stödjer ett långsiktigt miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart småskaligt kustnära yrkesfiske.

 

En av det mest centrala faktorerna för att uppnå detta är att skapa en bra samarbetsmodell för dialog mellan fiskenäringen, politiker, forskare och myndigheter. Samförvaltning Norra Bohuslän är ett bra exempel på en bra fungerande lokal förvaltning.

 

Med start 2015 kommer landningsskyldighet, d.v.s. utkastförbud, att införas inom EU. För att kunna leva upp till detta är det avgörande att den pågående utvecklingen av selektiva fiskeredskap, som är skonsamma för miljön, ges fortsatt stöd och staten måste vara med och betala. Den förra Alliansregeringen avsatte 38 miljoner för att under åren 2014 till 2017 stödja framtagande av selektiva redskap som gör att oönskade bifångster undviks. Det är viktigt med uppföljning för att se om denna satsning är tillräcklig.

 

Kopplat till utkastförbudet har regeringen sedan den 1 okt 2014, genom en ändring i lagen om överlåtbara fiskerättigheter, bemyndigande att föreskriva inom vilka fisken som systemet med överlåtbara fiskerättigheter ska tillämpas på. Systemet kan därigenom användas även för annat fiske än det pelagiska. Det är viktigt att de eventuella förändringar som görs sker i tät dialog med berörda inom yrkesfisket så att inte det småskaliga kustnära fisket missgynnas. Med andra ord ska fördelningen av resursen ge stabila förutsättningar för det kustnära fisket, så det kan utvecklas vidare som ett långsiktigt hållbart yrkesfiske.

 

Yrkesfisket är en hårt reglerad verksamhet och det är nödvändigt att regeringen och myndigheter effektivt driver regelförenklingsarbetet inom sektorn.  Regelverket måste ha viss flexibilitet så att den fiskare som verkligen försöker göra rätt inte ska behöva riskera omotiverade sanktionsavgifter.

.

Lars Tysklind (FP)

Said Abdu (FP)