Motion till riksdagen
2014/15:593
av Jessica Polfjärd (M)

Infrastruktur i Bergslagen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över infrastrukturen och gruvnäringen i Bergslagen.

Motivering

För hundratals år sedan var gruvdriften en av Bergslagens största inkomstkällor, för att sedan efterkrigstiden stagnera. Idag driver en ökad efterfrågan på järnmalm från bland annat Asien upp priserna på järn. Den ökade efterfrågan skapar jobb, tillväxt och exportmöjligheter i Bergslagen. Gruvnäringen behöver därför tas till vara och vi behöver främja möjligheter för företag i branschen.

För att kunna frakta malm så behöver vi en väl utbyggd infrastruktur. En god infrastruktur knyter ihop landet och är en viktig förutsättning för såväl tillväxt som en stark och konkurrenskraftig svensk ekonomi. För att gruvindustrin ska kunna fortsätta att fungera som tillväxtmotor och jobbgenerator behövs en upprustning av den gruvrelaterade infrastrukturen. Satsningar i Bergslagen behövs för att få bukt med transportsystembrister såsom exempelvis bärighet, kapacitet, drift och underhåll.

Med anledning av ovanstående bör en översyn göras för att säkerställa en god infrastruktur även i Bergslagen i anslutning till gruvorna.

.

Jessica Polfjärd (M)