Motion till riksdagen
2014/15:592
av Helena Bouveng (M)

Socialt företagande


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för socialt företagande.

Motivering

Många människor har svårt att komma in på arbetsmarknaden och sedan stanna där.

 

Socialt företagande handlar om att personer som står långt från ett jobb ska få möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden eller för personer som har svårt att behålla ett jobb att få en ny chans. Tillväxtverket har tillsammans med företrädare för företagen samt andra myndigheter skapat en definition för ett arbetsintegrerande socialt företag, som företag som driver näringsverksamhet med mål att integrera människor som har stora svårigheter att få eller behålla ett jobb. Sociala företag är företag som skapar delaktighet för medarbetarna antingen genom ägande, avtal eller på annat sätt och som återinvesterar sina vinster. Företaget ska också vara fristående från offentliga myndigheter.

 

I takt med att kraven på arbetsmarknaden ökar riskerar allt fler människor att hamna utanför och många får därmed aldrig chansen att visa vad de kan. Fler och fler lever med dolda funktionsnedsättningar, t.ex. alla människor som idag får en diagnos inom autistspektrat. Sociala företag kan ge dessa människor en chans till gemenskap och arbete. Alla människor har rätt till en andra chans, även i arbetslivet, där sociala företag fyller en viktig roll.

 

Det behövs fler sociala företag än dem som finns idag som komplement till Arbetsförmedlingen. Därför vill jag att regeringen ser över förutsättningarna för att starta och driva socialt företagande.

.

Helena Bouveng (M)