Motion till riksdagen
2014/15:585
av Helena Bouveng (M)

Personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden.

Motivering

900 000 människor (Funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden 2009 – SCB) i Sverige har någon form av funktionsnedsättning, 500 000 av dessa har nedsatt arbetsförmåga. Endast hälften av dem med arbetsnedsättning har ett arbete, vilket kan jämföras med personer som har funktionsnedsättning som inte medför nedsatt arbetsförmåga, där 78 % var sysselsatta 2008.

 

Definitionen av funktionsnedsättning grundar sig på en definition som tagits fram i FN. Människor kan ha funktionsnedsättning på grund av fysiska eller intellektuella skador eller sjukdomar, syn- eller hörselskador eller -sjukdomar, medicinska tillstånd eller mentalsjukdomar.

 

Att ta sig in på arbetsmarknaden kan vara svårt nog för en person utan funktionsnedsättning. För dem med funktionsnedsättning kan det vara än svårare, kanske nästan omöjligt. Personer med olika former av funktionsnedsättningar har givetvis olika svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, men liksom för ungdomar är tröskeln för funktionsnedsatta högre på arbetsmarknaden. Ibland är funktionsnedsättningen synlig men många gånger är den osynlig, vilket kan skapa ett än svårare läge för personen att ta sig in på arbetsmarknaden. För vissa syns handikappet mer på utsidan än att det kanske är ett problem i arbetet.

 

Funktionsnedsatta ska precis som alla andra ha en chans att själva försörja sig. Staten har idag dessutom en stor kostnad för människor som inte får ett jobb p.g.a. funktionsnedsättning. Det är en kostnad som riskerar att bestå. Därför är det viktigt att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Funktionsnedsättning kan bli en tillgång. Idag måste arbetsgivaren som anställer en person med lönebidrag ha kollektivavtal eller motsvarande. Många mindre företag kan vara benägna att anställa någon med lönebidrag, men har många gånger inget kollektivavtal. Det är viktigt att tillvarata alla personers kompetens, därför är det viktigt att skapa möjligheter och incitament för att så många som möjligt i Sverige ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden. Av den anledningen anser jag att regeringen ser över situationen med lönebidragsanställningar för företag som inte har kollektivavtal.

.

Helena Bouveng (M)