Att få en ny chans i livet kan för en ung person handla om att få stöd att komma tillbaka till en fungerande skolgång efter lång frånvaro. Skolk är en riskfaktor för att unga ska hamna i brott. Vi måste på ett bra sätt motivera unga människor att gå i skolan.
Nätskolan är till för att räcka ut en hjälpande hand till de barn som inte vill gå i skolan – barn som är mobbade, har inlärningssvårigheter eller av andra skäl inte trivs i skolan. Nätskolan finns redan på flera håll i världen och är en virtuell skola för 13–18-åringar som inte klarar av eller vägrar gå till skolan och för dem som är utkastade från traditionell undervisning. De får chans till gemenskap och en väg till utbildning. Den virtuella läromiljön är öppen 24 timmar per dygn sju dagar i veckan. Olika forskningsresultat visar att närmare 90 procent av de unga har nått allmän behörighet till gymnasiet efter att ha varit aktiva i nätskolor.
Distansundervisning på detta sätt kan även ha ett stort värde i andra utbildningssammanhang och bidra till att förverkliga den likvärdiga skolan. Den nya tekniken ger spännande möjligheter för elever att nå ett större utbud av kurser än de som ges på den egna skolan.
Om vi i Sverige skulle satsa på nätskolor ger vi möjlighet för alla att uppnå godkända resultat genom att utnyttja teknikens hjälp – det viktiga är att man lär sig, inte var det sker någonstans.
.
Helena Bouveng (M) |
|