Motion till riksdagen
2014/15:580
av Helena Bouveng (M)

Ridning som friskvård


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ridsport som en skattefri friskvårdsförmån.

Motivering

Arbetsgivaren kan i dag erbjuda sin personal motionsaktiviteter av enklare slag och mindre värde vid motionsanläggningar som ligger skilt från arbetsplatsen.

 

Arbetsgivaren kan ersätta en anställds utlägg vare sig det avser årskort, klippkort eller enkelbiljetter utan att skattefriheten påverkas, under förutsättning att betalningen avser förmåner som uppfyller kriterierna för skattefria motions- eller friskvårdsaktiviteter. Hit hör inte ridning eftersom Skatteverket inte klassar detta som en skattefri förmån.

Ridning engagerar mer än 500 000 aktiva personer i Sverige och bidrar till en ökad hälsa både fysiskt och mentalt. Dessutom har ridsporten här en unik folklig förankring, och är näst efter fotbollen den största ungdomsidrotten. Den är också den största idrotten bland funktionshindrade.

 

När man rider tränar man hela kroppen, samtidigt som man berikas med närkontakt med både djur och natur. Olika kategorier som kondition, muskelstyrka, balans och koordination är alla med och bidrar till ökad hälsa i kroppen vid ridning. Ridsporten erbjuder både vardagsmotion och hård fysisk träning, allt beroende på förutsättningarna. Man lär sig bemästra svårigheter och att utmana egna gränser, samtidigt som både ledarrollen och närkontakten med djur och andra människor stärks. Jag menar att vi bör tillvarata ridningens goda effekter på hälsan.

 

Olika former av friskvård har blivit ett allt viktigare inslag i vardagslivet. Det är positivt och bidrar till att vi håller oss friska längre, orkar mer och mår bättre. Hit borde alltså även ridsporten räknas.

 

Ridsporten är viktig för hela samhället och säkerställer en frisk och sund befolkning som kan finnas tillgänglig på arbetsmarknaden under lång tid. Därför bör regeringen se över vilka möjligheter som finns för att ridning tillåts utgöra en friskvårdsförmån som är skattefri.

.

Helena Bouveng (M)