Motion till riksdagen
2014/15:573
av Kerstin Lundgren (C)

Undantag från lagen om kassaregister m.m.


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undantag från lagen om kassaregister m.m. för torghandel och ambulerande handel.

Motivering

Med syftet att förbättra och skapa lika konkurrensvillkor för kontantbranschen beslutade riksdagen att godkänna de nya kraven på kassaregister som regeringen föreslog i proposition 2012/13:129. Beslutet föregicks av en omfattande debatt, inte minst gällande förutsättningarna för berörda företagare att anskaffa väl fungerande kassaregister för alla väder. En viktig grund för beslutets utformning var de uppgifter som gavs från bland annat Skatteverket om att dessa ”allväders-kassaregister” fanns tillgängliga.

För att säkerställa att lagen inte skulle driva fram krav som inte gick att klara infördes möjligheten för Skatteverket att i enskilda fall kunna besluta om undantag från kassaregister om det bedömdes oskäligt.

Lagstiftningen har gällt sedan den 1 januari 2014 och de initiala effekterna har kunnat studeras. Det visar sig då att de krav som uppställts inte gick att uppfylla varför Skatteverket beslutat hänvisa till ett särskilt förtydligande från Elsäkerhetsverket gällande kassaregister för utomhusbruk. Men på denna grund kan man inte utesluta att det vid fuktigt väder kan leda till att apparaten blir strömförande.

För enskilda företagare som vill säkerställa att de inte riskerar sin hälsa med tillgänglig teknik, återstår att i avvaktan på nya lösningar åberopa oskälighet för att få undantag från kravet på kassaregister. Detta har dock inneburit svårigheter då vad som är oskäligt inte definierats utan blir föremål för rättsprocesser. Under tiden dessa pågår kommer företagaren att få betala kontrollavgifter vilket skapar både osäkerhet och ekonomisk belastning för den enskilde.

Då avsikten var att skapa rättvisa villkor och inte att driva bort företagare som säljer på torg och marknader krävs att lagstiftningen förtydligas. Det bör ske genom ett generellt undantag från kravet på kassaregister med koppling till torg och marknadshandel tills erforderlig och säker utrustning finns att tillgå inom en rimlig prisbild så som angavs i förarbetena till lagen.

.

Kerstin Lundgren (C)