Motion till riksdagen
2014/15:570
av Fredrik Christensson (C)

Nedskräpning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge kommunerna möjlighet att bötfälla för nedskräpning.

Motivering

Nedskräpningen har en stor negativ påverkan på miljön. När människor kastar burkar, plastpåsar och annat skräp i naturen leder det till att farliga ämnen sprids och att djur skadas.

Polisen har sedan 2011 möjlighet att bötfälla människor för nedskräpning utomhus. Sedan regeln infördes har få personer fått böter, och problemen med nedskräpningen kvarstår.

Idag är det kommunerna som städar upp gator, torg och andra allmänna platser. Renhållningen kostar kommunerna mycket pengar. Skattepengar som skulle kunna användas till skola eller omsorg används nu för att städa upp allmänna platser.

Det behövs beteendeförändring för att minska nedskräpningen. Informationen om nedskräpningens konsekvenser behöver stärkas. Ett förslag för att minska nedskräpningen är även att låta kommunerna få möjlighet att ge böter för nedskräpning. Idag har kommunerna ansvar att hantera felparkeringar och har rätt att bötfälla människor som har parkerat fel. På samma sätt skulle kommuner kunna få möjlighet att bötfälla människor som skräpar ner utomhus. Detta bör ges regeringen till känna.

.

Fredrik Christensson (C)