Olyckor i kommersiell trafik är extremt ovanliga i skärgården. Att fartyg sjunkit eller kapsejsat med passagerare i skärgården har inte skett i modern tid. Angelägenheten av skärpta sjösäkerhetskrav inomskärs vad avser svenska förhållanden är i detta fall inte särskilt stor. Ändå skärptes reglerna vid implementeringen av EU:s sjöfartsregler som delar upp kuster i zonerna A–E. Zonindelningen skiljer mellan inre vatten, zon E och D, och yttre vatten, zon C, B och A.
Mer specifikt definieras zonerna som
• E Trafik i inner- och mellanskärgården
• D Trafik i ytterskärgården
• C Trafik i havsskärgården och en bit ut på havet
• B 20 sjömil ut på havet
• A Övrig trafik.
Beroende på vilken zon ett fartyg ska framföras i ställs olika krav på fartygets konstruktion, byggnad och utrustning samt behörighet för den som framför fartyget. För zonerna C, B och A, det vill säga för yttre vatten, är kraven högt ställda vad gäller utbildning och fartyg.
Den finska regeringen drog strecket för delningen mellan inre och yttre vatten utanför skärgården när man implementerade EU:s sjöfartsregler medan Sverige valt att dra gränsen mellan inre och yttre vatten rakt genom Stockholms skärgård. Konsekvenserna av det är stora.
Exempelvis kan inte längre den värdshusägare som tidigare hämtat sina gäster med egen båt göra det längre. Det skulle kräva högskoleutbildning och inköp av en väsentligt större båt. Ett annat exempel är att Skärgårdsstiftelsens tillsyningsmän och naturvårdare, ofta personer som spenderat hela sitt liv på sjön, måste sätta sig i skolbänken för att få 40 högskolepoäng och därmed tillstånd att utföra det arbete de utfört hela sitt yrkesliv.
Ytterligare ett exempel är Huvudskär i Stockholms skärgård. Gränsen mellan zon C och D skär rakt genom Huvudskär. Det betyder att man kan åka till Huvudskär utan särskilt fartyg eller utbildning. Dock kan man inte åka runt Huvduskär utan 40 högskolepoäng och säkerhetsklassat fartyg.
Sverige borde ta efter Finland och se till att hela skärgården ryms inom zon D. På så sätt kan företagare och organisationer i skärgården fortsätta sin verksamhet och låta de människor som spenderat hela sitt yrkesliv till sjöss fortsätta göra det.
.
Per Lodenius (C) |
|