Motion till riksdagen
2014/15:559
av Eskil Erlandsson och Anders Åkesson (C)

Inför en väg in för företagare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att principen om ”en dörr in” ska införas generellt och att myndigheter ska vara skyldiga att införa en servicegaranti.

Motivering

För att fler människor ska vilja starta och driva företag på landsbygden är det viktigt att krånglet och administrationen minskar. Processerna behöver anpassas till företagens verklighet inte till myndigheternas. Mellan åren 2006 och 2010 minskade företagens administrativa kostnader med hela 7,3 miljarder kronor. Det är en bra början. Men arbetet behöver gå vidare. Det är inte bara reglerna som spelar roll. Även bemötande och tillämpning av regler är av stor betydelse, liksom uppgiftslämnande. I framtiden ska det vara självklart att en företagare bara ska behöva lämna uppgifter en gång och till ett ställe en väg in. Vi vill införa "en väg in" snarast och generellt. Det är enligt vår uppfattning regeringen som i sina regleringsbrev till myndigheterna snarast måste ta tag i denna fråga.

Servicegaranti för kortare handläggningstider

Många företagare, särskilt på landsbygden, vittnar om långa handläggningstider för att få bygglov, tillstånd eller miljöprövningar utförda. Det är inte rimligt att handläggningstiderna ska hindra landsbygdsföretagaren att bygga ut sitt företag, expandera och växa. Därför vill vi att länsstyrelser och andra myndigheter åläggs att införa en servicegaranti för att korta handläggningstiderna så att företagare kan få snabba besked. Även detta är en fråga som regeringen kan föreskriva i regleringsbreven till regeringens myndigheter.

.

Eskil Erlandsson (C)

Anders Åkesson (C)