Motion till riksdagen
2014/15:558
av Helena Lindahl (C)

Servicegaranti i hela landet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av en eventuell lagstiftning som garanterar en lägstanivå för grundläggande offentliga och kommersiella samhällsfunktioner i hela landet.

Motivering

Runt om i Sverige upplever många människor att grundläggande service och samhällsfunktioner brister vilket naturligtvis får effekten att attraktionskraften för att bo och verka i dessa områden minskar. För att vända trenden behövs en servicegaranti för hela landet, en garanti som anger en lägsta nivå för samhällsfunktioner och tjänster som vi som medborgare ska ha rätt att kräva. Därför behövs en lag som garanterar tillgång till grundläggande funktioner så som telekommunikation, bredband, postdistribution samt hälso- och sjukvård.

Basservice ska finnas i hela landet och vara samordnad efter medborgarnas och företagens behov. Det är en förutsättning för att man ska kunna och vilja bo på en ort.

För drygt ett år sedan visade en undersökning, på uppdrag av Jordbruksverket, att var tredje person mellan 15 och 24 år vill bo på landsbygden eller i en mindre stad. Det visar att bilden av att ”alla vill till stan” inte stämmer. Om ungdomar ska känna tilltro och attraheras av att verkligen bo och leva på landsbygden måste det finnas goda möjligheter till att exempevis kunna studera och jobba på distans. Det i sin tur kräver andra förutsättningar så som bredband och fungerande mobiltelefoni.

Men det ställs även krav på snabba förbindelser när det gäller infrastruktur. För att fler ska lockas att flytta från staden måste det finnas välutbyggda vägar och järnvägar. I till exempel norra Sverige skulle en utbyggd Botnisk korridor inte bara effektivisera transporterna av gods, utan även skapa större arbetsmarknadsregioner och attraktivitet i norra delen av landet i än större utsträckning.

Många landsortskommuner behöver en ökad inflyttning och basen är att det finns jobb. De senaste åren har fyra av fem jobb skapats av småföretagare och för att det ska kunna fortsätta och det i hela landet måste det finnas förutsättningar för detta. Hur ska man kunna driva företag på t ex landsbygden om det inte finns en fungerande datauppkoppling? Hur ska man få människor att vilja bosätta sig på landsbygden om det inte finns rimliga avstånd till hälso- och sjukvård, till en butik eller bensinmack? Hur ska en människa som kanske är äldre, har svårt att gå och har långt till postlådan, kunna få sin post i tid? Hur ska man locka turister och boende till ett samhälle om det inte finns goda möjligheter att nyttja sin mobiltelefon?

Centerpartiet har tillsammans med de andra allianspartierna i regeringsställning gjort stora satsningar på bredband och kommersiell service. Dessutom har en utredning tillsatts som ska titta på hur man kan förbättra offentlig och kommersiell service i hela landet. Men trots detta ser vi att grundläggande service brister i många delar av Sverige. Dessa servicefunktioner är självklara på många ställen och för många människor, men inte för alla. För att hela landet ska kunna leva och utvecklas behövs en lagstadgad garanti för att grundläggande servicefunktioner ska kunna uppnås.

Detta bör ges regeringen till känna.

.

Helena Lindahl (C)