Motion till riksdagen
2014/15:546
av Helena Lindahl och Anders Ahlgren (C)

Obligatorisk ursprungsmärkning för kött-, charkuteri- och mejeriprodukter samt sammansatta matprodukter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om obligatorisk ursprungsmärkning för kött-, charkuteri- och mejeriprodukter samt sammansatta matprodukter.

Motivering

Idag finns ett obligatoriskt krav på ursprungsmärkning av frukt och grönt, nötkött, ägg och honung. Inom kort kommer också ett nytt EU-beslut att träda i kraft vilket innebär att även kött från gris, fågel, lamm och get kommer att behöva ursprungsmärkas. Dock gäller inte samma regler för dessa köttprodukter som för nötkött där det i ursprungsmärkningen måste stå var djuret är fött, uppfött och slaktat. För övriga och ovan nämnda köttsorter omfattar ursprungsmärkningen enbart var djuret är uppfött och slaktat. Det gör att djuren kan födas i ett land och transporteras långa vägar till andra länder utan att detta medvetandegörs.

Svenska konsumenter vill veta var maten kommer ifrån vilket är tydligt i en mängd olika undersökningar som gjorts. Konsumenterna vill ha en tydlig ursprungsmärkning. På så sätt kan de som handlar själva göra ett aktivt val.

Idag händer det att kunder ser en svensk flagga på exempelvis en korvförpackning och tror att ursprunget är svenskt. Dock kan det visa sig att korven är tillverkad i Sverige, men att råvaran kommer från något annat land. Det förvirrar och vilseleder kunden.

Ursprungsmärkning kan också bidra till att självförsörjningsgraden på mat ökar i Sverige. Idag importerar vi drygt hälften av de livsmedel som vi konsumerar – mest i Europa. Vill vi ha kvar det svenska jordbruket, de öppna landskapen, prioritera miljö, djurskydd och jobb, bör konsumenten ges en större möjlighet att välja mer svenska och närproducerade produkter.

För att konsumenterna ska kunna göra ett medvetet val och för att värna djurhållning och miljö är det viktigt att Sverige jobbar för att samma regler som finns för ursprungsmärkning av nötkött även ska gälla för gris, fågel, lamm och get. Men ett obligatoriskt krav skulle behöva omfatta fler produkter. Därför bör Sverige även verka för ursprungsmärkning av chark- och mejeriprodukter samt färdig mat.

Detta bör ges regeringen till känna.

.

Helena Lindahl (C)

Anders Ahlgren (C)