Motion till riksdagen
2014/15:540
av Kerstin Lundgren (C)

Bro mellan Oaxen och Mörkö


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en bro mellan Oaxen och Mörkö.

Motivering

Tillgängligheten till skärgården är avgörande för att kunna utveckla åretruntverksamheter. Attraktionen ökar med goda pendlingsmöjligheter i form av båt-, färje- och broförbindelser. För att skapa bättre förutsättningar för utveckling i Stockholms södra skärgård bör trafikföringen mellan Oaxen och Mörkö ses över och förbättras.

Idag saknar denna sträcka såväl en fast broförbindelse som en statlig färjeförbindelse. Det enda alternativet idag utgörs av den färja som samfällighetsföreningen på ön driver med hjälp av vissa bidrag och höga samfällighetsavgifter. I området finns en statlig färjeförbindelse sommartid, nämligen över Skanssundet mellan Grödingelandet och Mörkö. Det är i sig positivt för cyklister och turister. Men frågan om de fastboendes möjligheter att bo kvar och utveckla sin bygd borde röna samma intresse och statligt ansvarstagande. Därför bör Trafikverket få till uppdrag att snarast pröva med sikte på att säkra ett statligt åtagande för åretruntförbindelse mellan Oaxen och Mörkö. Trafikverket är idag vägansvarigt, men endast fram till färjan. Det vore rimligt och naturligt att vägansvaret förlängdes och tas över av staten genom Trafikverket. Det kan ske dels i form av en statlig färjeförbindelse men frågan om en permanent lösning i form av en bro bör likaså utredas. Detta bör ske så att dess resultat kan beaktas i kommande infrastrukturplaner.

Långsiktigt torde en bro bli en klok investering till nytta för turismen i stort och utvecklingen inom södra delarna av Stockholms län. Det skulle öka möjligheterna för företagsetablering och jobb i en historiskt intressant miljö med Natura 2000-område.

.

Kerstin Lundgren (C)