Motion till riksdagen
2014/15:529
av Christer Nylander och Johan Pehrson (FP)

Beskattning av optioner


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av beskattningen av personaloptioner.

Motivering

Sverige behöver många nya företag, särskilt innovativa företag som har tillväxtambitioner. För den som ger sig in i en sådan verksamhet är riskerna stora, inte bara för den som startar som ägare, och därmed riskerar sin tid och sitt kapital, utan även för den som byter en anställning i ett mer stabilt företag mot ett nystartat. En förutsättning för att lyckas är inte bara att själv vara en god entreprenör, utan att kunna rekrytera rätt.

 

För nya och växande kunskapsintensiva företag kan det samtidigt vara svårt att bära höga lönekostnader, samtidigt som de personer som lämnar sina säkrare anställningar för att satsa på att jobba i ett nystartat företag kan efterfråga en kompensation för att man tar en större risk med sin anställning.

 

Personaloptioner – som ger rätt att i framtiden få köpa aktier till ett i förväg bestämt pris eller i övrigt på förmånliga villkor – är då ett sätt att kunna attrahera kompetens som är med och delar risken och vinsten när man lyckas.

 

Alliansregeringen tillsatte i mars 2014 en utredning om skatteregler för incitamentsprogram. I kommittedirektivet (2014:33) konstateras att denna typ av finansiella instrument "kan vara ett viktigt verktyg för ägarstyrning, inte minst i nystartade och mindre företag".

 

Beskattningen av personaloptioner behöver ses över, med det tydliga målet att förbättra villkoren för små och växande företag. En sådan reformering är en viktig pusselbit i arbetet med att skapa ett mer gynnsamt klimat för ett innovativt och kunskapsintensivt entreprenörskap i Sverige. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

.

Christer Nylander (FP)

Johan Pehrson (FP)