Motion till riksdagen
2014/15:527
av Peter Jeppsson (S)

Illegal handel med tobaksvaror


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att inleda ett regionalt samarbete med våra nordiska grannländer och Baltikum för att samordna myndighetsresurser i arbetet mot den illegala tobaken.

Motivering

Den illegala handeln med tobaksvaror är världsomfattande och storskalig. Inom EU upptar problematiken en särskild ställning. Europeiska kommissionen antog år 2013 en handlingsplan för att intensifiera bekämpandet av illegal tobak inom EU, en illegal verksamhet som bedöms kosta medlemsstaterna och EU över 10 miljarder € i uteblivna skatteintäkter varje år. Den illegala handeln med tobaksvaror utgör viktigt smörjmedel för den svarta ekonomin, som existerar i organiserad form inom hela EU och utanför, samtidigt som den undergräver de hälsopolitiska initiativ som utvecklats.

Med anledning av de riktlinjer som nu beslutats om på olika nivåer vad gäller insatser för att bekämpa den illegala tobakshandeln bör därför nya initiativ tas för att utveckla det regionala samarbetet runt tobaksområdet och i synnerhet den olagliga hanteringen i form av illegal införsel, smuggling och förfalskningar av tobaksprodukter. Problematiken är gemensam för hela regionen och genom en samarbetsplattform kan kampen mot illegal handel med tobak ge bättre och effektivare resultat.

.

Peter Jeppsson (S)