Motion till riksdagen
2014/15:517
av Hillevi Larsson (S)

Legitimation för socialarbetare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i framtiden överväga att införa legitimation för socialarbetare.

Motivering

Under över 50 år har kampen förts för att införa statlig legitimation för socionomer. Arbetet har till stor del bedrivits av Akademikerförbundet SSR, som organiserar socionomer.

Ett litet delmål har uppnåtts: Socialstyrelsen har fått uppdraget att ta fram en utbildning som leder till legitimation för kuratorer i hälso- och sjukvården. Men det är lika viktigt att statlig legitimation införs även för övriga socialarbetare. Det gäller socialsekreterare, behandlare inom socialtjänsten, biståndshandläggare inom LSS/för äldre, kuratorer på skolor, frivårdsinspektörer med flera. 

På Socialstyrelsens hemsida går det att läsa följande om legitimation: ”Legitimationen är ett uttryck för att en yrkesutövare står under samhällets tillsyn och har godkänts för yrkesverksamhet inom det område legitimationen avser. Den främsta betydelsen ligger i samhällets möjlighet att på ett märkbart och tydligt sätt – genom indragning av legitimationen – reagera när en legitimerad yrkesutövare allvarligt missköter sig.”

Yrken såsom socialsekreterare och behandlare innebär myndighetsutövning och stora maktbefogenheter över människors liv. Felaktiga beslut kan innebära en katastrof för de personer som drabbas.

Att införa legitimation för socialarbetare innebär en möjlighet att höja statusen för de legitimerade yrkesutövarna, exempelvis socialsekreterare, men det innebär också en utökad möjlighet att kvalitetssäkra verksamheten och stoppa olämpliga yrkesutövare.

.

Hillevi Larsson (S)