Motion till riksdagen
2014/15:513
av Monica Green (S)

En digital modern näringspolitik


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av en aktiv digitalbaserad näringspolitik för nya och växande it-företag.

Motivering

Sverige har länge varit ett konkurrenskraftigt land. Men Sverige har tappat i internationell konkurrenskraft. En viktig anledning till problemen är att Sverige inte har investerat för framtiden.

 

Sverige behöver en aktiv näringspolitik som är utformad efter arbetsmarknadens och företagens behov idag och i framtiden. En aktiv och framtidsinriktad it-politik bidrar till målet om lägst arbetslöshet i EU 2020 genom att skapa förutsättningar för fler och växande företag samt jobbchanser i hela landet. it-sektorn är en del av en ny tids teknik och ekonomi, med många företag inom kunskapsintensiv tjänstesektor. Näringspolitiken ska anpassas efter den verklighet som it-företagen verkar i.

 

It är såväl en bransch i sig – med företag specialiserade på it-baserade varor och tjänster – som en teknik som används av i stort sett alla företag och branscher. Idag sysselsätter den direkta it-sektorn enligt branschorganisationen It & Telekomföretagen 183 000 personer, eller 3,8 procent av alla sysselsatta i Sverige – en ökning med 20 000 anställda sedan 2008 – och har en omsättning nästan lika stor som detaljhandeln.

 

De yrkeskategorier som efterfrågas mest är it-arkitekter, projektledare och testare. Även mjukvaru-/systemutvecklare och verksamhetskonsulter efterfrågas starkt. Tyvärr har stora delar av den potentiella sysselsättningsökningen uteblivit. it-företagen måste ges förutsättningar att växa, skapa jobb – och kunna rekrytera.

 

Idag finns omkring 20 000 företag i den direkta it-sektorn i Sverige, varav över hälften är småföretag med bara några få anställda. Regeringen bör se över behovet av en särskild strategi för att stödja dessa små- och medelstora företag att växa och anställa. Strategin bör vara anpassad till behoven hos de expansiva företagen inom it-sektorn.

 

Regeringen bör också se över behovet av att inrätta en ny modell med regionala inkubatorer. Målet bör vara att företagen efter tiden inom inkubatorn ska bli kapabla att erhålla privat finansiering och fungera utan statligt stöd. Regionala inkubatorer ska innehålla it-kompetens och stöd där behoven av detta är som störst.

 

Det är även viktigt att se över möjligheterna för it-baserade entreprenörer med hållbara affärsidéer att få lån. Idag har många it-baserade entreprenörer med en hållbar affärsidé svårt att bli beviljade lån om de saknar tillräckliga säkerheter.

 

Vidare är det angeläget att företag inom den kunskapsintensiva it-sektorn har möjlighet att anamma nya metoder och forskningsresultat.

 

Vad som ovan anförs om att se över behovet av en aktiv digitalbaserad näringspolitik för nya och växande it-företag bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

.

Monica Green (S)