Motion till riksdagen
2014/15:512
av Monica Green (S)

It i människans och samhällets tjänst


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över lagstiftningen i syfte att lagfästa EU-direktivet om tillgängliga webbplatser (KOM(2012) 721) för att bättre leva upp till intentionerna i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Motivering

Förenta nationerna har i konventioner slagit fast att personer med funktionsnedsättning ska ha rättighet och tillgänglighet till samhällets tjänster. Sverige har tagit stora steg i rätt riktning och ligger i framkant när det gäller tillgänglighet till och användbarhet informationsteknologi för personer med funktionsnedsättning.

Tillgängligheten till it är numera en förnekande förutsättning för att ha kontakt med bank, myndigheter, kommuner, landsting, public service och privata företag. Det underlättar för alla som har den möjligheten och kunskapen. Det handlar om självdeklaration, anmälan om vård av barn, arbetssökande ska rapportera in till Arbetsförmedlingen, ladda ner talböcker, läsa dagstidningen, ansöka om olika insatser från din kommun, till skolarbeten och undervisning används dator, surfplattor och utbildningsplattformar.

Via vårdkontakter kan man boka/ändra tider för besök på hälsocentraler, förnya recept och se egna journaler. Man kan även handla mat via nätet, köpa biljetter, boka resor, sköta sina bankärenden. Tv-program är på väg att bli tillgängliga, både uppläst tv-text och syntolkning.

Men fortfarande står närmare en miljon svenskar utanför it-samhället. För dessa är det dyrt, krångligt och svårt att handla, hålla kontakt med sjukvården och få service. 

Informationsteknologin förenklar för synskadade och personer med andra funktionsnedsättningar under förutsättning att webbplatser och e-tjänster görs och garanteras hög tillgänglighet och användbarhet.

 

Genom att fastställa i lag EU-direktivet KOM(2012) 721 undviks att personer med synskada inte ska hamna i bakvattnet för att webbplatser och e-tjänster inte garanteras hög tillgänglighet och användbarhet. Men det är viktigt att göra det i samklang med användningsforum och handikappförbunden som yttrat sig om direktivet. 

.

Monica Green (S)