Motion till riksdagen
2014/15:503
av Isak From (S)

Ta vara på effekten av kulturen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att belysa frågan om att ta vara på och vidareutveckla de strukturer som byggts upp under kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 för att nå ökad regional utveckling på alla fronter och förädling av kultursektorn.

Motivering

Kulturhuvudstadsåret i Umeå och Västerbotten är snart till ända och Västerbotten sjuder av kultur. Människor från hela Sverige och världen vallfärdar till Umeå för att ta del av spektakulära föreställningar, installationer och framtidsdialoger. En av kulturhuvudstadsårets viktigaste effekter är att det har gett en legitimitet och tungvikt till det kulturella och konstnärliga på ett alldeles särskilt sätt. Parallellt med det ser vi hur nya förutsättningar för kompetensutveckling och tillväxt gror. Effekterna är minst sagt storslagna, men vad händer när klockan slår midnatt den 31 december? Allt som kulturhuvudstadsåret fört med sig är av för stor betydelse för den regionala och nationella utvecklingen för att överge. Kulturhuvudstadsårets fördelar måste leva vidare efter 2014.

 

Kulturdepartementet anslog 75 miljoner kronor till Umeå samt uppdrog i regleringsbreven till en rad institutioner och myndigheter att över 2013 och 2014 främja insatser riktade mot kulturhuvudstadsåret. Allt från Riksantikvarieämbetet till Statens konstråd genomför projekt knutna till Umeå 2014. Samtliga aktörer ska senast i mars 2015 redovisa sina satsningar till Kulturdepartementet. Med så stora statliga satsningar är det viktigt att ta till vara de lärdomar och effekter som året innebär även efter årets slut. Det finns så många exempel på platser som använt enskilda kulturella händelser för att bygga upp platsens hela attraktivitet, exempelvis Bilbao i Spanien eller Wellington på Nya Zeeland.

 

En lärdom vi redan nu kan dra av kulturhuvudstadsåret är att det inte bara bidragit till ett konstnärligt och estetiskt breddat utbud av världsklass, utan även till en mer levande debatt. Engagemanget kring avgörande framtidsfrågor som jämställdhet, mångfald, demokrati, integration och fördelningspolitik är enormt och debatten lever i såväl inland som kustland. Den takt som debatten tagit kan vara en av de avgörande faktorerna för den regionala utvecklingen i norra Sverige, men behovet av samhällsengagemang är knappast unikt för landets norra delar. Frågor om mångfald och jämställdhet är stora framtidsfrågor i hela Sverige och kulturen är en av de starkaste pådrivningsfaktorerna vi har i samhället.

 

Västerbotten är en region som ligger långt fram inom sektorn kulturella och kreativa näringar. Den kulturdrivna tillväxten har stor betydelse för attraktiviteten av regionala miljöer och den ekonomiska tillväxten, men påverkar även kompetensförsörjningen positivt. I takt med att de kreativa näringarna växer så spirar nya kompetenser och yrken fram. I kölvattnet av kulturhuvudstadsåret kommer vi kunna se ett ökat behov av kulturella och kreativa kompetenser i landets norra regioner, men även i övriga Sverige.

 

Kulturen blir ett kitt mellan olika aktörer, mellan medborgarna och samhället i stort. Den samverkan mellan myndigheter, organisationer och individer som var helt nödvändig för att genomföra kulturhuvudstadsåret är utan tvekan strukturbrytande. Om vi tittar på alla processer som snurrar runt Umeå 2014 kan vi snabbt konstatera att det finns mängder av samarbeten som är helt unika. Norrlandsoperans River Stories på regional nivå, Västerbottenteaterns Norrländsk passion som sträcker sig över länsgränserna och operan Elektra är alla exempel på nationella och internationella samarbeten.

 

Mot denna bakgrund bör regeringen belysa frågan om att ta till vara och vidareutveckla strukturer uppbyggda under Umeå 2014 i syfte att nå ökad regional utveckling på alla fronter och förädling av kultursektorn. Berörda statliga aktörer måste signalera att de ramverk som växer fram ur kulturhuvudstadsåret är värda att fortsätta att höja och förfina det är bland annat på så sätt vi kan dra långsiktig nytta av kulturhuvudstadsåret. Det är sällan lätt att gå på en gemensam linje och därför bör regeringen överväga möjligheten att låta en regional aktör leda processen. På så sätt kan flera parter engagera sig och höja ambitionsnivån i ett fortsatt arbete. Kultur är tillväxt, såväl mänsklig som ekonomisk, och Umeå 2014 kan stå bild för hur kultur bygger samhället attraktivare.

.

Isak From (S)