Motion till riksdagen
2014/15:502
av Isak From m.fl. (S)

Regional nyhetsbevakning i hela landet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av insatser för att stärka den regionala nyhetsbevakningen i hela landet.

Motivering

Den regionala nyhetsbevakningen har försämrats under senare år. TV4 lade ner sina lokala nyhetssändningar. Så många som 140 av de cirka 165 tjänsterna försvann. Redaktionerna i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro är avvecklade. TV4 satsar nu mer på det nationella Nyheterna, vilket kommer att innebära ett demokratibekymmer då speglingen och mångfalden av nyheter från hela landet minskar.

Tidigare har även SVT omstrukturerat sin bevakning av norra Sverige. I det förslaget tog SVT bort 30 tekniska tjänster och 5 sändningsorter, främst i Norrland. Mediebevakningen har minskat. Det är inte bra för någon att man inte får ut information ordentligt. TT lämnade Norrland, och även rikstidningarna har dragit sig bort från Norrland och andra glesare delar av landet. Det har varit stora förändringar på nyhetsmarknaden på kort tid.

 

Medieföretagen sparar pengar och effektiviserar. Med fog blir många upprörda och oroade över att vi går mot en mer centraliserad bevakning. Förändringarna får en direkt effekt för de som bor på platser som mer eller mindre saknar lokal rapportering. De får inte insyn i vad som händer i det närmaste samhället, vilket i sin tur kan minska intresset för att engagera sig i lokala frågor. Den minskade bevakningen riskerar även påverka den lokala identiteten eftersom människor inte får de gemensamma referensramar som de lokala medierna bidrar till. Platsen och människorna blir osynliga. Förändringarna får också en mer omfattande effekt för samhället. Vi ser ett allt starkare urbant perspektiv i såväl regionala som nationella medier där de stora dagstidningarna har en särskilt viktig roll i att sätta den politiska agendan. Det urbana perspektivet påverkar såväl enskilda människor och medborgare som olika typer av beslutsfattare, politiker och journalister.

 

Förskjutningen av journalistiken kan därmed bidra till att påverka de politiska prioriteringarna, prioriteringar som kan handla om landets framtida infrastruktur och välfärd.

 

Sammanfattningsvis bidrar utvecklingen av medielandskapet till en större uppdelning av landet. Det blir de orter och de människor som syns som räknas. Landsbygden hamnar både i en politisk och en demokratisk skugga, något som inte bara är en risk för mindre orters och landsbygdens utveckling utan som också riskerar att bana väg för odemokratiska krafter.

 

Det uppkomna läget ökar oron för att de regionala inslagen kan förstärka en konserverad bild av Sverige. Sverige är större än Stockholm. Västerbotten och Dalarna är mer än väder, och detsamma gäller för resten av Sveriges regioner. Norrbotten är ingen utländsk turistort där väder och badtemperatur är det mest intressanta.

 

Mot bakgrund av den beskrivna utvecklingen bör regeringen se över behovet av insatser för att stärka den regionala nyhetsbevakningen i hela landet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

.

Isak From (S)

 

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Jasenko Omanovic (S)