Motion till riksdagen
2014/15:501
av Phia Andersson (S)

LAS


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd (LAS).

Motivering

Vi har sett hur många människor blivit uppsagda från sina arbeten på grund av arbetsbrist. Redan efter en kort tid var flera tidigare anställda tillbaka på bussfabriken, en del till och med dagen efter. De hade samma arbetsuppgifter men med andra arbetskläder och en annan, otryggare, anställning i ett bemanningsföretag.

Arbetsbrist kan det ju inte längre vara frågan om, och vi har i Sverige en lag som tydligt säger att uppsagda ska ha rätt till återanställning inom en viss tid, men flera arbetsgivare kringgår denna lag. Detta måste vi ändra på. Det är inte acceptabelt att man kan kringgå LAS på detta sätt.

De kvinnor och män som vi pratade med var, oavsett om de var anställda i företaget eller på bemanningsföretaget, djupt olyckliga både över sin egen situation och över de arbetskamrater som fått anställning i bemanningsföretaget.

Vår kritik riktas inte mot bemanningsföretaget utan mot arbetsgivarna, som egenmäktigt missbrukar en möjlighet här. Därför bör en översyn av LAS göras så att man inte kan kringgå lagen på det sätt som vissa arbetsgivare gör.

.

Phia Andersson (S)