Motion till riksdagen
2014/15:493
av Hans Hoff (S)

Åldersgräns för att få köra vattenskoter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en åldersgräns för att få köra vattenskoter.

Motivering

Vattenskotrar har blivit vanliga i våra sjöar och hav. De har starka motorer och kan köras i mycket höga hastigheter och också på grunt vatten. Det växande antalet vattenskotrar har lett till att tillbud och olyckor har ökat kraftigt. Till och med dödsfall har skett i samband med körning med vattenskoter.

Det krävs inget förarbevis för att få köra vattenskoter, utan förare betraktas som alla andra som framför en båt på sjön. Det finns heller ingen åldersgräns för att få köra vattenskoter. Därför är vattenskotrar populära bland unga, som ser vattenskoter som en leksak, inte som ett fordon. Lek med vattenskotrar i våra vattendrag är också anledningen till buller och utsläpp, som stör människor och miljö.

Det är orimligt att det finns åldersgräns för att få köra moped med betydligt lägre hastighet, men inte åldersgräns för att få köra vattenskoter i kanske 100 kilometer i timmen. Med tanke på det växande antalet tillbud och olyckor som orsakas av vattenskotrar borde krav på förarbevis och åldersgräns sättas för att få köra dem.

.

Hans Hoff (S)